Hírek
2010. július 12., hétfő 21:20

II. Magyar-Mongol kulturális nap

Magyarország és Mongólia között 60 évvel ezelőtt indultak el a diplomáciai kapcsolatok. E jubileum alkalmából Magyar – Mongol Kulturális Napot szervezett a Jurtakör Nonprofit Kft. a püspökladányi Farkaszigeti Arborétumban, 2010. szeptember 4-én.

A rendezvényen tiszteletét tette Dr. Omboosuren Erdenechimeg nagykövetasszony, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a városunknak, és elmondta, hogy ez a program a jubileumi rendezvénysorozat részeként a Magyar – Mongol kulturális, oktatási és tudományos kapcsolatok számára kiemelt jelentőséggel bír. Utalt arra, hogy Magyarország és Mongólia között hagyományosan jó az együttműködés, amely mindig tartalmas elemeket hordozott.

Ismertette, hogy a Magyar - Mongol diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulójához kötődő ünnepségsorozat részeként szervezik meg az „Ulánbátori kulturális napokat” szeptemberben Budapesten. A nagyszabású rendezvényen mongol együttesek, énekesek és táncosok mutatják be Mongólia kulturális értékeit. Nagykövetasszony kiemelte, hogy Magyarország és Mongólia az oktatás területén is több évtizedes jó kapcsolatot ápol. Ehhez tartozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarának Belső-ázsiai Tanszéke, amely világviszonylatban is kiemelkedő helyen szerepel a mongolkutatás területén.

A megnyitóbeszédek után színes program várta a közönséget. A nádudvari Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájának tanulói és tanárai tartottak foglalkozásokat, melyek során a nemezeléssel, fafaragással, bőrművességgel és kötélveréssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Számos népi játékot is bemutattak. Eközben a Sárréti Íjász Egyesület vezetésével íjászversenyen vehettek részt a vállalkozó kedvű látogatók. Ez alkalomból került felállításra és felszentelésre az Egyesület új jurtája is, amelyben Purevjav Batmyagmar festőművész képeiből nyílt tárlat. A látogatók megtekinthették Kiss Tamás mongóliai tanulmányútján készült fényképeiből összeállított kiállítást is.

A nap folyamán az érdeklődők meghallgathatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkara Belső-ázsiai Tanszékének vezetője, Dr. Birtalan Ágnes lebilincselő előadását a mongol sámánizmus hagyományairól.

A vendégek megvendégeléséről a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a Server2000 Kft. gondoskodtak. Hozzájuk csatlakoztak a program mongol vendégei, akik a rendezvény tiszteletére bemutatták, hogyan történik hagyományos mongol módon a juh levágása és feldolgozása, majd elkészítették a tradicionális mongol főtt birkaételt, a „horhog”-ot.

A nap végén Alexander Horsch népzenekutató előadását hallgathatták meg a kitartó érdeklődők. Előadása során több mint két tucat hangszer megszólaltatásával mutatta be a magyar, mongol és más türk eredetű népek népdalait, fergeteges hangulatot varázsolva a lelkes közönség számára.

Elérhetőségek

JURTAKÖR
Nonprofit Kft.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HUNGARY
4150 Püspökladány,
Toldi u. 17.

06-30/4545-405

 

ÜZENETKÜLDÉS